Европейският съюз обяви представителя на Венецуела за 27-членния блок за персона нон грата, ден след като южноамериканската страна изгони ръководителя на мисията на ЕС там, предаде АП. Мярката беше предложена на страните членки на ЕС от ръководителя на външната политика на блока Жозеп Борел.

"ЕС счита, че ходът на Каракас е напълно необоснован и противоречи на целта на ЕС за развитие на отношения и изграждане на партньорства с трети страни", се казва в изявление на Европейския съвет, представляващ държавите-членки. ЕС по-рано призова Венецуела да преразгледа решението си.

В понеделник външните министри на ЕС наложиха санкции на 19 венецуелски служители, като замразиха активите им и им забраниха да пътуват.

ЕС: Венецуела да преразгледа решението си за посланика

ЕС: Венецуела да преразгледа решението си за посланика

Напрежение в Латинска Америка

Венецуела няма да влиза в диалог с Европейския съюз, ако той не се откаже от политиката на санкции. Това заяви вчера президентът на Боливарската република Николас Мадуро. Според държавния глава Европейският съюз се намесва във вътрешните работи на Венецуела. "Или ще коригирате вашата позиция, или никога няма да има сделка с вас, никакъв диалог", каза Мадуро.