Рейтингът на австралийския премиер Скот Морисън спадна до най-ниското ниво за една година, докато консервативното му правителство бе разтърсено от секс скандала за насилие над жени-депутати и служителки. Това показаха резултатите от допитване на общественото мнение в понеделник, предаде "Ройтерс".

Подкрепа на Морисън е спаднала със седем процента за две седмици до 55% -  за първи път от миналия март то спадна под 60 процента. Ако резултатът от допитването бъде повторен на изборите, консервативното правителство ще загуби властта си от   лейбъристите.

Морисън обяви в понеделник ремонт на кабинета в отчаян опит да задържи властта. Линда Рейнолдс, министър на отбраната, ще бъде заменена от Питър Дътън, който преди това беше министър на вътрешните работи. Кристиан Портър, главен прокурор и министър на индустриалните отношения, ще бъде заменен от Михаелия Кеш.

Припомняме, че по-рано самият премиер обеща да направи повече за привличането на жените в политиката. Морисън заяви, че неговата консервативна Либерална партия въвежда минимална квота от жени-кандидати за участие в избори, за да увеличи броя на жените депутати.

През март, десетки хиляди жени протестираха в Австралия срещу сексуалното насилие и половото неравенство. Възмущението се увеличи след съобщения за изнасилване, които разклатиха консервативното правителство.