Петролната компания "Шел" съобщи, че прави опити да спре изтичане на петрол от тръбопровода "Северно море", намиращ се край платформата "Ганет Алфа", разположена на около 180 км източно от Абърдийн, Шотлания, предаде АП.

Изпратени са подводница и самолет за оглед, както и кораб с техника за почистване на водите. Добивът на петрол е бил спрян. Засега не се съобщава колко от него е изтекъл до този момент.

Петролен разлив замърси река Йелоустоун през юли в едноименния национален парк в американския щат Монтана. Причината за екологичната катастрофа е спукан петролопровод на компанията ExxonMobil.

Според данните бе засегнат 40-километров участък от реката, която попада в природен резерват, част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Близо 100-тина жители на близките населени пунктове са временно евакуирани, съобщава mignews.ru.

На този етап все още не е ясно колко точно петрол е бил изсипан в реката. Предполага се, че става дума за 1000 барела или около 160 000 литра.

При най-голямата екокатастрофа в САЩ от преди година, BP предизвика петролен разлив в Мексиканския залив. Тогава в морето се изляха близо 5 милиона барела суров нефт.