Руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов заяви, че Москва не може да подкрепи последнo изготвената проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН срещу Сирия в сегашната и форма.

Някои от нашите притеснения и притесненията на тези, които мислят като нас бяха обсъждани, но всичко това не е достатъчно за нас, за да подкрепим в тази форма проекторезолюцията", каза Гатилов, цитиран от „Франс прес".

Все още имаме много притеснения относно съдържанието на този текст и ние ще бъдем готови да продължим с консултациите върху проекторезолюцията", допълни Гатилов.

Готови сме да продължим работата върху изменението й като се има предвид и че трябва да се основава на нашите принципни позиции", каза руският министър, допълвайки, че не се очаква да се гласува събота или неделя.

Очакваме, че консултациите ще продължат в следващите дни", констатира той.

Гатилов изрази позицията на руското правителство след като от американския Държавен департамент обявиха, че Вашингтон е „предпазливо оптимистичен" относно спечелването на руската подкрепа за проекторезолюцията.

В последната проекторезолюция не се заявява изрично, че сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта или да се споменава за военно ембарго или санкции.