Сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич призна, че правителството на президента Александър Вучич е участвал в спирането на изграждането на Коридор 8, който трябваше да свърже Черно море с Адриатическо море. Това разкритие беше направено по време на изявление на Весич, съобщи репортер на БГНЕС.

"В Европейския съюз форсираха изграждането на коридора от България до Албания, както и този от Румъния до Гърция. Ние предотвратихме този мрачен сценарий за Сърбия с решението на Александър Вучич Белград да инвестира в жп-линията от Коридор 10," заяви Весич.

Според министъра, Сърбия трябва да се утвърди като централна държава, през която преминават всички важни железопътни линии, вместо да бъде заобиколена от инфраструктурни проекти като Коридор 8.

Коридор 8 е ключов паневропейски транспортен коридор, който трябва да свърже Черно море (при пристанищата на България) с Адриатическо море (през Албания). Този коридор преминава през България, Северна Македония и Албания, като е стратегически важен за свързаността на Балканите и за търговията между Европа и Азия.

Коридор 10, от друга страна, свързва Централна Европа (Австрия, Унгария) с Гърция през Сърбия и Северна Македония. Това е вече утвърден път и железопътен маршрут, който играе важна роля за Сърбия като транзитна държава.

Решението за насочване на средства и усилия към Коридор 10 вместо към Коридор 8 беше взето не само от сръбското правителство, но и от съседни държави. Първото действие на правителството на Християн Мицкоски в Северна Македония също беше да спре изграждането на Коридор 8. Александър Николоски, близък сътрудник на Мицкоски, дори се опита да пренасочи европейските средства, предназначени за Коридор 8, към Коридор 10.

Северна Македония иска нов проект с България за Коридор 8

Северна Македония иска нов проект с България за Коридор 8

Според Александър Николоски настоящият проект е неосъществим