Самолет, за който се предполага, че вози на борда си затворници на ЦРУ, излита от Палма де Майорка. Снимката е правена през март 2004 г. Съветът на Европа ще разследва полетите на затворници на ЦРУ извън територията на САЩ, съобщиха АФП.

Припомняме, че преди време се появи информация, че ЦРУ e имала тайни затвори на територията на европейски държави.

Началото на разследването бе обявено в изявление на генералния секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис в Страсбург.

От Съвета на Европа заявяват, че заради сериозността на създалите се подозрения, Европа трябва да отговори с нещо повече от политическо заявление.

“На основание на член 52 от Конвенцията за правата на човека аз официално поисках да ми бъде представена информация за 45-те държави, членки на Съвета на Европа”, за които се предполага, че са били дестинации на самолетите на ЦРУ, обяви Дейвис.

Той добави, че в писма, разпратени до правителствата на страните членки на организацията, има предложение необходимите данни да бъдат предоставени до 21 февруари 2006 г.

Дейвис заяви, че вече е информирал Комитета на министрите, който се явява изпълнителен орган на Съвета на Европа, за началото на официалното разследване за съществуването на секретни бази на ЦРУ на територията на европейски държави.