Украинските власти в южната Херсонска област обявиха, че ще помогнат на гражданите да се евакуират от части от окупираната от Русия територия на източния бряг на река Днепър заради опасения от засилване на боевете, съобщава "Ройтерс".

Областният управител Ярослав Янушевич заяви, че властите временно отменят забраната за прекосяване на реката, за да позволят на украинците, живеещи в села на отсрещния бряг, да преминат Днепър през светлата част на деня.

Необходима е евакуация поради възможното засилване на военните действия в този район, написа той в "Телеграм".

На 11 ноември украинските войски освободиха град Херсон, разположен на западния бряг на Днепър, от руската окупация. Силите на Москва обаче все още контролират останалата част от областта на източния бряг.

Oпашка за хляб е подложена на обстрел в Херсонска област

Oпашка за хляб е подложена на обстрел в Херсонска област

Петима души са били ранени

Украински официални лица твърдят че руските сили са продължили да обстрелват Херсон и околните райони оттам, убивайки цивилни.

Янушевич посочи, че забраната за пресичане на реката ще бъде отменена до понеделник.

Междувременно Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че служителите ѝ са открили над 7000 експлозива в района близо до Херсон.

От службата информират, че общо 7 042 експлозива са били "отстранени и неутрализирани", откакто руските войски са се изтеглили от града, пише"Гардиън". Около 7 кв. км от територията на областта са под обстрел, като площта включва 326 домакинства.

Електрозахранването в Херсон прекъсна след поредния обстрел на града

Електрозахранването в Херсон прекъсна след поредния обстрел на града

Аварийни екипи работят за отстраняване на проблема