Белият дом публикува в сряда 100 страници писма, разменени между Белия дом, Държавния департамент и ЦРУ по случая с нападението на американското посолство и убийството на посланика и други дипломати, предаде ИТАР-ТАСС.

Припомняме, републиканците веднага обявиха, че това е атентат и трябва да бъде наричан с истинското си име, а не просто едно от поредицата нападения над западни институции след обидния филм за мюсюлманите.

Те обвиниха администрацията на президента Барак Обама за това, че кървавият акт не е бил разкрит и предотвратен. Дори в предизборната им кампания атентатът в Бенгази бе една от основните теми, по които спориха с демократите.

Сюзън Райс, представител в ООН  и един от кандидатите на Обама за държавен секретар, бе принудена да оттегли кандидатурата си сред яростните критики на републиканците.

От писмата, разменени между институциите, става ясно, че наистина е било наредено в началото атентатът да не се представя като такъв. Това е поискала говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд. Тогавашиният директор на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс, обаче, се е възпротивил.

Разкриването на писмата е било условието на републиканците да не блокират гласуването на кандидатурата на Джон Бренън за директор на ЦРУ.

Шест месеца след атентата, републиканците все още го използват като повод да "ударят" Обама.