Мерките за овладяване на финансовата криза, които се предприемат в момента, са много ясни и ефективни.

Това заяви в Брюксел премиерът Сергей Станишев след редовната среща-обяд на лидерите от Партията на европейските социалисти, която e предшестваща срещата на върха на Европейския съюз.

По думите на Станишев налице е широко съгласие относно необходимостта от по-добра координация между националните регулатори, правителствата и националните банки.

Някои от страните-членки на ЕС действаха абсолютно едностранно, с което се създадоха и условия за преливане на влогове от едни страни в други.

Затова, подчерта премиерът, българското правителство преди една седмица обяви много по-високи нива на гарантиране на влоговете - от 40 хил. лв. на 100 хил. лв., което покрива над 99 на сто от влоговете на българските граждани.

Няма да се поколебаем, ако видим някаква несигурност, да вземем и други мерки, но в България сега няма такава необходимост

Няма да се поколебаем, ако видим някаква несигурност, да вземем и други мерки, но в България сега няма такава необходимост, категоричен бе Станишев.

Сега незабавно трябва да се пристъпи към приемането на по-добри регулации, които да гарантират прозрачност на финансовите пазари и да минимизират рисковете срещу това, което се случи, допълни министър-председателят пред българските медии в Брюксел.

Според него работата на българското правителство по отношение на международната финансова и икономическа криза е била адекватна.

Българските банки са стабилни за пореден път отбеляза премиерът, но посочи, че след консултации с БНБ ще бъдат предприети и допълнителни мерки за стимулиране на междубанковото кредитиране.

Това по думите му е изключително важно за реалната икономика, тъй като свиването на кредитирането би се отразило както върху развитието на производството, така и върху откриването на нови работни места.

Премиерът подчерта още, че бюджетът за следващата година трябва да бъде разглеждан много прецизно, като акцент в него трябва да бъде поставен върху публичните инвестиции, в т.ч. и за инфраструктура, в случай, че продължи негативната тенденция на недостиг на инвестиции в старите страни-членки на ЕС.