Тълпа мъже, жени и деца и се събра пред дома за бежанци в столичния квартал „Овча купел", след като от главното мюфтийство обявиха, че ще бъдат раздадени порции месо по повод мюсюлманския празник „Курбан Байрам".

Заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн подчерта пред медиите, че акцията е изключително по инициатива на мюфтийството.
Той допълни, че акцията не е ограничена и индивидуални лица могат да я продължат.

В същото време, стана ясно, че от ХЕИ не са допуснали влизането на камиона, превозващ месото на територията на общежитието, като според Христо Данов от Държавната агенция за бежанците това се дължи на факта, че месото е със скоро изтичащ срок на годност.

В същото време на бежанците беше раздавана храна и от личните запаси на сириец, живеещ у нас, който донесе няколко торби с месо.
Той заяви, че условията, в които са настанени сънародниците му са лоши и допълни, че тези в родната им страна са по-добри.

Сириец, живеещ от една година у нас, се оплака от липсата на работа и допълни, че техен познат носи храни в дома. Самият той не се определи като бежанец, но допълни, че е дошъл в дома, след като му е било отказано подновяване на документите, като е придобил такъв статут.

Полицията контролираше раздаването на запасите и разпределението им между чакащите, което стана сравнително бързо.

По-рано днес БСП и ДПС също поискаха президентът Плевнелиев да свика КСНС по въпроса с бежанската вълна.

Сводката на МВР пък гласи, че за периода от 06.00 ч. на 16.10.2013 г. до 06.00 ч. на 17.10.2013 г. на българо-турската граница служители на ГД "Гранична полиция" са установили общо 88 лица.
От тях 84 са сирийски граждани.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3740 лица. Той е надхвърлен с 286 места.