Съболезнования на близките на всички загинали. За съжаление, е огромна трагедия. Това каза пред Нова телевизия премиерът Пламен Орешарски, по повод бедственото положение във Варна.

„Координирам с колегите цяла нощ практически. Ще видим с какво можем да подпомогнем сега и какво не е направено. От всичко, което чувам, май че само кметът е леко неадекватен и политиканства. Не му прави чест просто.

Ще отпуснем, но нека първо видим щетите какви са и да видим с какво можем да подпомогнем все още. Прогнозите не са добри и за времето", допълни още премиерът Пламен Орешарски.

Орешарски допълни, че е насочена техника в целия регион.

„Техника е била пренасочена в улицата, която е най-засегната", каза още Пламен Орешарски.

Във връзка с информация на присъстващите, че военните не са се включили в спасителните акции министърът на отбраната Ангел Найденов, който също е на място потвърди, че техника и личен състав са били на място включително и почистващата техника.

Поканих лично кмета на Варна, за да влезем във взаимодействие с местните власти, да има още по-добра координираност и да видим с какво държавните служби могат да го подпомогнат в разчистванията. Заяви по-късно министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг във Варна преди срещата си с кмета Иван Портних.

По-рано сутринта на премиера е била докладвана информация от всички служби, с които той е бил във връзка от снощи и които на място са съдействаили на хората. Орешарски подчертава, че е постигната добра координация между МВР, Гражданска защита, Военноморските сили. Премиерът благодари за действията на ВМС и на всички служби на МВР. Той отбеляза, че въпреки суматохата, няма нито едно престъпление, което е благодарение на патрулите на място.

„Към настоящия момент ситуацията е под контрол, но всички са нащрек. Надяваме се, че прогнозите са благоприятни и дъждовете ще намалеят. Това обаче не бива да ни успокоява", каза премиерът Орешарски. Той напомни, че такъв тип бедствия бяха наблюдавани в цяла Европа.

На въпрос за причините за трагедията премиерът изтъкна, че се предполага, че голямото количество вода, което е паднало от две улици, се е събрало в една с голям наклон и буквално е отнесла няколко къщи и много коли. „Ще трябва да се направи по-точни идентификация за причините - дали има изсичане на води или незаконно строителство. Ще се вземат необходимите мерки. Нека да направим внимателен анализ, след което крайните изводи, да не прибързваме", изтъква още премиерът.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев има готовност да свика междуведомствен съвет, така че да се окаже помощ на пострадалите и на близките на загиналите.

Попитан кой носи отговорност за почистването на деретата, премиерът отговори, че това са общините. Той изтъкна, че проблемът не е само във Варна, няма достатъчно средства за редовно и щателно почистване на речните корита и на застрашени участъци. „На това също ще обърнем внимание", заяви премиерът.

Премиерът Орешарски отпътува към Добрич, където ситуацията рязко се е влошила.

Да се вземат спешни мерки за отводняване и разчистване, разпоредиха премиерът Пламен Орешарски и министър Цветлин Йовчев след срещата си с кмета на община град Добрич.

Кметът предупреди, че има опасност от ново покачване на водата и е необходимо хората по първите етажи на сградите в района на комплекс Югоизток да бъдат с повишено внимание и да се изтеглят по високите етажи.

В момента се обхожда региона, за да се събере актуална информация за нивото на водата. Най-тежък е участъкът около автогарата.