Меглена КуневаРеферендум за Европейския съюз в България би имал смисъл, ако това стане повод за активно информиране на обществото, заяви в Силистра министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Правно-формално България няма задължения да проведе референдум за ЕС, но погледнато политически това е повод за задълбочена дискусия, заяви Кунева.
Тя изрази надежда, че в новия политически сезон ще се заговори активно по този въпрос, защото всяка кампания за бъдещето на ЕС е важна за интересите на България.

Според министър Кунева на българските предприемачи им липсва поглед отвъд 2007 година.
70% от търговията на страната сега се осъществява с ЕС, но е важно да се познава и европейското законодателство, за да може родният бизнес да завоюва своите ниши на европазарите след 2007, счита тя.

България все още изостава с административната част от подготовката си за членство, коментира министърът по европейските въпроси.
Бавят се близо 60 нормативни акта, които изцяло зависят от изпълнителната власт и различни министри. Има внесен списък със закони, които Народното събрание трябва да приеме до края на мандата си.