"Подозирам, че има сложна система от обвързаности и те не са еднопосочни. Това е властова игра, но не политика. Едва ли може да се говори за някакви еднопосочни зависимости. По-сложен е възела. Въпросът беше има ли воля за разплитане на този възел. Излизам в момента, в който за мен стана ясно, че няма". Това заяви досегашният правосъден министър Христо Иванов в първото си телевизионно участие пред Нова телевизия, след като в сряда, 9 декември, подаде оставка.

"Централният проблем е този: "Има ли капацитет съдебната власт да се пребори с корупцията в себе си и по високите нива на България", каза Иванов.

На възклицанието на водещите: "Това означава, че всички депутати са в зависимост", Иванов каза само: "Как да стигне факта, че имаме 180 подписа".

Припомняме, основната искра, която наклони везните той да хвърли оставка беше неограничената власт на главния прокурор.

Депутатите отхвърли варианта за промени в Конституцията, според които съотношението в прокурорската колегия трябваше да е 5:6 в полза на парламентаристите. Веднага след това Иванов подаде оставка и така призна провала си. "С това гласуване стана голяма, важна и символична стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор", каза Христо Иванов.

В първото си телевизионно интервю той обяви, че премиерът Бойко Борисов е бил ясен за съдебната реформа: "Ще се случват само неща, съгласувани с господин Цацаров (главният прокурор - б.р). Това беше видимо през цялото време. Получи се това, което той поиска", каза Иванов, допълвайки, че с премиера е имал коректни отношения.

Той потвърди недоумението на водещите, че ключовите реформи в съдебната власт е трябвало да се съгласуват със Сотир Цацаров. "Очевидно, в България, ако главен прокурор може да обърне парламента по този начин, неговото желание може да се превърне в закон", каза Иванов.

"В първия ден, в който встъпих на поста, казах, че идвам с конкретни идеи. 200 депутати гласуваха за предложение на една малка партия и отказаха дори минимална стъпка да направят главният прокурор да се отчита пред НС", каза Иванов. Парламентът не може да изисква и да контролира огромната власт, която има главният прокурор, стана ясна от думите му.

Доналд Тръмп няма да се оттегли от президентската кампания на републиканците

Доналд Тръмп няма да се оттегли от президентската кампания на републиканците

Въпреки скандала след изказването му за мюсюлманите

Запитан защо премиерът Бойко Борисов се съобразява с главния прокурор в такава степен, досегашният правосъден министър не отговори конкретно. "Премиерът взима своите политически решения", каза той и увери, че Борисов вероятно балансира между множество политически и икономически интереси.

На въпрос: "Защо не си подадохте по-рано оставката", Христо Иванов каза, че до последно трябваше да видим какво ще се случи, да довършим докрай опита.

"Съмна и без петел, но денят е доста мрачен", каза Иванов. Според него след като е поискал да бъдат проверени фактите, цитирани в записите от разговорите между съдийките Янева и Ченалова срещу него е започнала битка. "Не очаквам подкрепа от никого", допълни Христо Иванов.

Припомняме, репликата на бившия правосъден министър Христо Иванов "Съмна и без петел, но денят е доста мрачен" е задочен отговор на изказаното от премиера преди дни предположение: "Не допускам обаче някой да каже: „Без мене няма да съмне”, аз казвам - и без петел съмва".

"Правителството и цялата държава - това е най-сериозният корупционен скандал и се превърна в тест. Сами може да си отговорите колко души излязоха с позиция.

Ако премиерът е казал някои неща лично, част от тях сме казали заедно. Не мисля, че неговата позиция е била толкова еднозначна", каза Христо Иванов.

Оставката на Христо Иванов – предизвестена смърт, убеден Лозан Панов

Оставката на Христо Иванов – предизвестена смърт, убеден Лозан Панов

Била предизвестена от "историческия компромис"

Думите му имаха езоповски изказ. "Въпросът е - член на кабинета попада под ударите на кампания, след което на него му се казва, че води войни. Ние като управление правим избор, този избор не е моят", каза досегашният правосъден министър, визирайки изказването на премиера, че той сам си клател стола.

"Какво избра Борисов - не е въпрос, на който аз трябва ад отговоря. През цялото време казвах, че съставът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не трябва да бъде сменян", каза Иванов.

Относно записите от разговорите, които напоследък огласят публичното пространство, Иванов каза: "Г-жа Ченалова беше уволнена на база на мое предложение, не мога да бъда уличен, че подкрепям нейните действия. Няма как да очакваме отвътре да започне да говори някой, който е чист и неопетнен".

За множестото критики от Веницианската комисия към страната ни Иванов заяви: "Главният прокурор казва, че ще има проверка и от самото начало казва кой няма да бъде проверяван - проблем, когато този, който няма да бъде проверяван - това е огромен проблем. Венецианската комисия от години алармира, че България има проблем със свръховластената фигура на главния прокурор. Когато си оставен насаме с такава власт, почва бързо да я употребяваш".

Запитан дали е направил достатъчно срещи с партиите относно предложенията за съдебна реформа, Иванов каза: "Тази работа не става с работа с един или друг министър. Не съм вносител аз, а 180 депутата. Срещнал съм се с всички заинтересовани парламентарни групи. Лобирането и убеждаването трябваше да се случи на по-високо ниво".

Христо Иванов заяви, че решението му да се оттегли от поста е било индивидуално, на база на това какво може да се случи. "Въпросът беше дали имаме възможност да работим сериозно по този централен проблем - борбата с корупцията. Вчера окончателно стана ясно, че решителността да се постави тази тема в парламента и правителството...", не довърши думите си той.

Запитан с какво ще се занимава след като излезе от властта, Христо Иванов обяви: "Ще се занимавам със същото, с което до сега - съдебна реформа. Ще намеря подходящите форми. Няма някаква тема".