9 молби на родители, които са осиновили дете, но желаят разсиновяване, са депозирани към съда през 2013 година. За 6 от молбите съдът е взел решение, че прекратяването на осиновяването е в интерес на осиновеното дете. Това каза пред БНР Нина Кънчева - главен експерт в Дирекция „Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане.

По думите й обикновено се стига до разсиновяване, когато децата са в тийнейджърска възраст, защото кандидат-осиновителите доста трудно приемат възрастовите промени.  Макар и да са преминали курс на обучение и да са подготвени за всички предизвикателства, понякога те нямат и желание, и сили да се справят с тези неща, посочва Кънчева.

Експертът обясни, че преди да се стигне до разсиновяване и осиновителите, и детето, което се отглежда в семейството, се насочват към социални услуги. Социалните работници се стремят да проверят дали този ход ще бъде в интерес на детето.

Осиновяванията в страната през миналата година са били 737. Нина Кънчева смята, че значително се е улеснила процедурата след промените в семейния кодекс и в наредбата, която регламентира този процес.