ВМРООповестената от министър Ковачев и министър Кунева идея във връзка със затварянето на глава “Енергетика” от преговорите с Европейския съюз е удар върху българските национални интереси, нанесен, докато общественото мнение бива заблуждавано с красиви думи за превръщане на България в енергиен център на Балканите. България и сега в голяма степен е енергиен център и предпоставките тази нейна позиция да се затвърди са налице - с работещи блокове на АЕЦ “Козлодуй”. Това се казва в становище на ВМРО, изпратено до news.bg.

Въпросът за безопасността на блоковете не подлежи повече на обсъждане. Достатъчно мисии на Международната агенция за атомна енергия потвърдиха, че българската АЕЦ отговаря на най-високите стандарти в това отношение. Мнимият риск от работещите блокове е единствено средство за натиск от страна на Европейския съюз, натиск, на който управляващите се поддават твърде лесно.

Съгласието да се спрат трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2006 година означава край на българската енергетика и пореден удар върху нашата държава, която НДСВ последователно се опитва да унищожи. Еквилибристиката със затварянето и отварянето на глава “Енергетика” е абсурдна и щеше да бъде комична, ако не водеше до тежки последствия за българската икономика и още по-голямо обедняване на гражданите.

ВМРО смята, че управлението на сегашното правителство е пълна трагедия, а последните му решения за АЕЦ са национално предателство, за което на Сакскобургготски и неговите министри трябва да бъде потърсена съдебна отговорност. Това правителство трябва да си отиде колкото може по-скоро, за да може нанесените щети да са поне донякъде поправими. ВМРО призовава българските граждани да не наблюдават безучастно унищожаването на националната енергетика и ако се наложи чрез силата на протеста да принудим управляващите да се съобразят с общонародния интерес.