КорабСилен вятър скъса тази нощ котвената верига на кораба "Муун Лейк" и го отнесе на брега. На борда на заседналия кораб има 53 тона газьол и 3 тона масла и източването им е от първостепенна важност след спасяването на екипажа, заявиха от ИА “Морска администрация” във Варна. Това съобщи Днес+.

Сигналът за бедствието е изпратен в морския спасителен център – Варна в 3.50 часа от капитана на кораба, плаващ под хондураски флаг. Плавателният съд е бил е на рейд във варненското пристанище.

Вятърът, стигащ 15-20 метра в секунда, скъсал котвената верига на 4 000-тонния съд, който бил отнесен южно от нос Галата, където заседнал в пясъците в местността “Паша дере”. По предварителни данни за състоянието на плавателния съд, в машинното отделение на кораба има около 2 метра вода, пробойните на кораба са поне две.

Капитанът на кораба е от турски произход и не знае английски език. Никой от 13-членния екипаж не е пострадал, няма и опасност от екологична катастрофа в района, тъй като корабът не е натоварен. Обмисля се спасителната операция за изтеглянето на заседналия кораб. Собственикът на кораба е уведомен и се очаква да бъде направена оценка на щетите.

Междувременно стана известно, че пристанище “Варна” е отворено, вятърът отслабва и в момента скоростта му е между 3 и 6 метра в секунда, а вълнението на морето е 6 -7 бала.