Арестуваха мъж и жена, предлагали за продажба старопечатни книги. Изданията са с характеристики на движими културни ценности, съобщи МВР. Образувани са досъдебни производства за престъпление, тъй като са два отделни случая.

Полицаите реагирали на сигнал, че в интернет се предлага книга, която има белезите на движима културна ценност. Проверка установила, че 61-годишна жена предлагала срещу 1500 лева старопечатна книга "Рибен буквар" от Д-р Петър Берон, издание от 1847 г. Това произведение не е регистрирано и идентифицирано съгласно законовите изисквания.

След претърсване и изземване в рамките на образуваното досъдебно производство, в жилището й е намерена и иззета ценната книга.

От Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" потвърдили със съдебна експертиза, че книгата е автентична и не е регистрирана съгласно нормативната уредба. Жената е арестувана за 24 часа.

На 17 септември столични полицаи арестуваха и 44-годишен мъж. Чрез интернет сайт и в антикварна книжарница в София, мъжът е предлагал за продажба над 90 старопечатни български книги от периода 1806 - 1878 година. Изданията имат белезите на движими културни ценности, но не са регистрирани и идентифицирани според Закона за културното наследство.

Полицаите са иззели голяма част от предлаганите произведения от известни Народни будители, като: "Сборник Български Народни песни" от 1857 г. на братя Миладинови и "Български грамоти" от 1845 г. на Васил Априлов, обявени за продажба по 4000 лв.

Сред иззетите книги са: "Горски пътник" от 1857 г. на Г.С. Раковски, продавана срещу 2750 лв., "Христоматия" от 1852 г. на Неофит Рилски, обявена за 1100 лв., "Криворазбраната цивилизация" от 1871 г. на Добри Войников, предлагана срещу 640 лв., множество старопечатни Библии и църковна литература, както и други произведения и преводи на видни български възрожденци, за които са назначени съответните експертизи.

Събраните по двата случая материали са докладвани в Софийската градска прокуратура и продължава разследването.