Нашествие на полиция смути богомолците в Бачковския манастир вчера, след като през нощта е била обрана игуменарницата на светата обител, пише "24 часа". Сигналът е подаден в 7 ч сутринта, когато стопанинът на обителта - архимандрит Симон, влязъл в помещение.

"Всичко беше с краката нагоре", описа той, без да дава повече подробности.

Апашите са атакували манастира през нощта. Те нахлули на втория етаж, където са главните чардаци, а помещенията са известни като покои на игумена. Симон обясни, че не спи там, а ползва старата си килия. Монаси и служители бяха разпитвани един по един в продължение на часове. Криминалисти взеха отпечатъци.

"На този етап нищо не можем да кажем, за да не пречим на разследването", казаха божиите служители. Те са смаяни от дръзкото нахлуване и не могат да си обяснят как е станало това. Манастирските порти се залостват всяка вечер в 20 часа и се отварят чак на сутринта. През това време пиле не може да прехвръкне вътре. Освен това има и дежурен полицай, който също не е видял нищо.

В обителта нощуват около 20-ина монаси и служители, но и те се кълнат, че също не са усетили обира.

В игуменарницата има икони и църковна утвар, както и ценности, но архимандрит Симон е категоричен, че не държи там скъпи вещи. Той уточни, че в манастирския храм "Света Богородица", където е Чудотворната икона на Божията майка, не е влизано. "Всички реликви са си на мястото", информира Симон.

В Бачково бързо се разчу за обира. "Това е работа или на вътрешен човек, или апашите са се скрили, преди да хлопнат портите", коментират местни. Те не изключват нахлуването да е инсценирано от хора на предишния игумен Борис, който бе отстранен от манастира по решение на Светия синод.