Информацията, с която разполагаме към момента, е че се изземват културно-исторически ценности, които са част от античната колекция на Васил Божков. Това заяви пред журналисти Десислава Виткова от фондация "Тракия".

"Става дума за предметите, които са със завършен процес на регистрация и идентификация и за които наскоро министърът на културата Боил Банов обяви, че няма законова база да бъдат иззети", уточни тя.

По думите й за пореден път органите на властта изобщо не са били подготвени. Дошли са само с някакъв сандък, опаковали предметите във фолио и се държали изключително грубо и нехуманно с представителите на фондацията.

Подлагат ги на тормоз, не им позволяват да си ползват телефоните и тонът, с който им говорели, бил груб, заяви Виткова.

Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков
Обновена

Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза

Тя разясни още, че предметите трябва да се опаковат в индивидуални опаковки, които се правят в продължение на седмици и месеци за всеки предмет. Тези опаковки се слагали в контейнери, които са херметически затворени и влагоустойчиви и след това се транспортират със застраховка. Нищо от това не се случвало, по думите й.

Опаковат предметите в опаковачно фолио с балончета. Те могат да се разпаднат при самото им опаковане. Това е нечуван произвол от страна на властите, категорична е Виткова.

Викат експерти от ЮНЕСКО заради изземането на колекцията на Божков

Викат експерти от ЮНЕСКО заради изземането на колекцията на Божков

Кадри показвали изнасяне на ценности в кашони и чували

Тя подчертава, че не са представили никакви документи към момента и защо ги изземват. Единственото, което са казали, е че ги взимат, за да им проверят документацията.

За нас е много странно защо когато трябва да бъдат проверени документи, се изземат по неправилен начин крехки артефакти, които са част от културно-историческото ни наследство, изтъкна още Десислава Виткова.

Тя поясни, че няма информация къде ще бъдат транспортирани предметите. От фондацията предполагат, че може да е или в складове на прокуратурата, или в НИМ.

Те категорично отказват да застраховат артефактите и наистина не знаем какво ще се случи с тях, допълни Виткова. 

Боил Банов проверява антиките на фондация "Тракия"

Боил Банов проверява антиките на фондация "Тракия"

Два месеца срок дава на Банов Върховна административна прокуратура

Припомняме, на 30 януари стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков.

На 31 януари той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На 3 февруари стана ясно, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг". Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше два дни, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков.