Задържани са участници в схема за незаконен трафик на чужденци. Неутрализирането на престъпната група е в резултат от разследване на криминалисти от ОДМВР-София, РУ-Пирдоп и колегите им от Стара Загора и Димитровград, съобщиха от МВР.

Шефът на следствието: МВР лови мигрантите, не каналджиите

Шефът на следствието: МВР лови мигрантите, не каналджиите

Не размерът на присъдите е панацея, панацея е неизбежността

Работата по случая започнала в края на октомври, когато при обход автопатрул от пирдопската полиция забелязал на третокласен път в землището на Копривщица паркиран товарен автомобил без шофьор. Последвала проверка, при която в товарния отсек на буса били открити 24 мъже без документи за самоличност, самоопределящи се като афганистанци.

Украинци са каналджиите, заловени след гонка край Стара Загора

Украинци са каналджиите, заловени след гонка край Стара Загора

Над 70 км по АМ "Тракия" продължило преследването с буса

По случая било образувано досъдебно производство. В разследването се включили РУ-Пирдоп, ОДМВР-София, Първо и Второ РУ в Стара Загора и РУ-Димитровград. Задържани са трима каналджии. Събрани са достатъчно данни за функциите им в незаконната схема - организатор, посредник и водач. Претърсени са жилищата им, където са намерени и иззети доказателства за престъпната им дейност.

Служебният кабинет увеличава наказанията за каналджийство

Служебният кабинет увеличава наказанията за каналджийство

Никой няма да ни допусне в Шенген с вторична миграция

След приключване на действията по разследването двама от тях са привлечени като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 281, ал.2 от НК и с прокурорско постановление са задържани за срок до 72 часа. На 25 ноември с присъда на Районния съд в Пирдоп криминално проявените мъже са осъдени на 11 месеца затвор условно, с три години изпитателен срок и глоба - 4500 лева за единия и 2500 лева за другия.