парламент Народното събрание одобри на първо четене двата проекта за промени в Закона за съдебната власт - на Министерски съвет и на депутата от НДСВ Николай Бучков.

Опозицията се въздържа от гласуване с мотива, че правителството е нарушило постигнатия консенсус между политическите сили в декларацията за реформата в съдебната власт. Спор в пленарна зала предизвика правителствените промени, приети с гласовете на мнозинството.

Министерски съвет предлага Висшият съдебен съвет (ВСС) да стане постоянно действащ орган, да се променят правилата за избор на членовете на съвета, както и да се промени квотата във ВСС.

Йордан Соколов и Любен Корнезов от опозицията посочиха, че с подобни промени се създават условия за нарушения на Конституцията. В отговор от НДСВ заявиха, че има решение на мнозинството за отпадане на тези текстове между двете четения, тъй като правителството ги е изготвило преди последното решение на Конституционния съд, който разтълкува кой може да променя устройството на съдебната власт.

Правосъдният министър Антон Станков също увери от парламентарната трибуна няколко пъти, че спорните текстове, които се отнасят до ВСС, ще отпаднат между първо и второ четене.

Поправките, предложени от Бучков, са приети единодушно.

Те предвижда магистратите да декларират имуществото си всяка година до 31 май и при освобождаването им от длъжност. С промените в Закона за съдебната власт се урежда правния статут на стажантите-юристи.