От върховете на дърветата до дълбините на океаните, унищожаването на дивата природа от човечеството продължава да тласка много видове към изчезване, като най-новият "червен списък" със застрашените видове показва, че една трета от всички оценени видове са под заплаха.

Разрушаването на местообитанията и ловът за месо от диви животни вече са довели до критичен спад на популацията на седем примати, докато прекомерният риболов е тласнал две семейства забележителни скатове до ръба на изчезването.

Замърсяването, язовирите и прекомерното извличане на прясна вода са причина за сериозно влошаване на живота в реките от Мексико до Япония, докато незаконната сеч опустошава палисандровите дървета в Мадагаскар, а болест унищожава американския бряст.

Природата на Земята е в най-лошото си състояние в историята на човечеството

Природата на Земята е в най-лошото си състояние в историята на човечеството

Откритията ще окажат допълнителен натиск върху държавите да предприемат спешни действия

Червеният списък, изготвен от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), е най-авторитетната оценка на състоянието на видовете. Списъкът, публикуван днес, добавя почти 9 000 нови застрашени вида, като общо достига до 105 732, въпреки че това е частица от милионите видове, за които се смята, че живеят на Земята. Не е регистриран нито един вид, за който да се отчита подобрение, пише британският в. "Гардиън".

Исторически доклад за здравето на планетата на водещи световни учени, публикуван през май, заключи, че човешката цивилизация е изложена на опасност от ускоряващия се срив на природните животоподдържащи системи на Земята. Според учените популациите на дивите животни са намалели с 60 процента от 1970 г. насам, а измирането на растенията се случва със "застрашаващ" темп.

"Природата запада с безпрецедентни в човешката история темпове", предупреждава Джейн Смарт, директор на групата за опазване на биологичното разнообразие към IUCN. Тя настоя, че са необходими решителни действия, за да се спре упадъка, като срещата на високо равнище на ООН за биологичното разнообразие през следващата година се разглежда като ключова.

Червеният списък подчертава тежкото положение на някои видове скатове. В момента те са най-застрашените морски обитатели в света, като 15 от общо 16-те вида са критично застрашени, което означава, че са на ръба на изчезването. Засиленият и нерегулиран риболов е виновен за това, като скатовете обикновено са хващани като съпътстващ улов.

Сред седемте вида примати, които са докарани по-близо до изчезване, шест са в Западна Африка, където обезлесяването и ловът за месо от диви животни са широко разпространени. Понастоящем в Кот д'Ивоар и Гана са останали само 2 000 маймуни Роловей, което означава, че популацията им е несигурно малка. Относително големите размери на техните тела и стойността на месото и кожата им са ги направили предпочитана мишена за ловците.

Жаждата на човечеството за прясна и сладка вода, особено за земеделие, има особено голямо влияние върху дивата природа в реките и езерата. Актуалният червен списък разкрива, че повече от половината от сладководните риби в Япония и над една трета в Мексико са застрашени от изчезване. Последните изследвания показват, че две трети от големите реки в света вече не текат свободно.

"Загубата на тези сладководни видове риба би лишила милиарди хора от критичен източник на храна и доходи и би могла да има ефекта на доминото върху цялата екосистема", изтъква Уилям Дарвал, ръководител на отдела в IUCN за сладка вода и биоразнообразието.