Меморандум за разбирателство за проучване на възможностите за сътрудничество в ядрената енергетика подписаха Българският енергиен холдинг и американската компания Уестингхаус.

На церемонията в Министерски съвет присъстваха премиерът Бойко Борисов, икономическият министър Трайчо Трайков и американският посланик Джеймс Уорлик.

Целта на меморандума е освен сътрудничество в ядрената енергетика, сътрудничество за удължаване на живота на действащите блокове в АЕЦ Козлодуй и системите за контрол и измервания, както и извеждането от експлоатация и демонтиране на 4-ите изключени блока на централата.

Меморандумът включва и въпроси, свързани с използването, съхранението и рециклирането на ядреното гориво както и проекти за изграждане на нови ядрени мощности.

По думите на президента на Уестингхаус за Европа, Близкия изток и Африка Андерс Джаксън има определени области, в които споделяме общи интереси и можем да имаме взаимна полза от това споразумение.

Джаксън каза, че за отработеното ядрено гориво Уестингхаус предлага различни решения и изтъкна, че компанията има опит в услуги по доставяне на гориво и с отработено гориво в Европа и Азия.

Има различни решения, въпросът е да се избере най-подходящото, най-ефективното най-евтиното за България, каза той.
Според него решението на Германия за затварянето на всички свои ядрени мощности е прибързано, но за останалите страни то може да изиграе ролята на стимул, тъй като ще настъпи липса на енергия в Германия.
Премиерът Борисов от своя страна отбеляза за пореден път, че за АЕЦ „Белене" са правени няколко първи копки - три, и изтъкна, че причината е в това, че конкурсите така са правени, че да се знае печелившият предварително:

"И се налагаше на няколко пъти да се изграждат основните блокове, да се разрушава построеното, да се продава не знам на каква цена - чакаме прокуратурата да каже. Оборудването, което е донесено или доставено по стара технология, пък връщано, още веднъж събаряно, и то само заради една технология и един доставчик."

Борисов припомни и че преди два месеца правителството подписа подобен документ с най-голямата европейска компания в ядрената енергетика Арева.
Днес подписваме с Уестингхаус, имаме и с руската компания подписан наследен договор, изтъкна още премиерът. Той подчерта, че това се прави най-вече, за да запазим 5 и 6 реактор на АЕЦ Козлодуй.
По думите рискът за 5 и 6 реактор е огромен и правителството прави всички възможно те да работят поне с още 10 години по-дълго.
Освен това, имайки Уестингхаус, руската компания и Арева, можем да избираме доставчик, изтъкна още Борисов.
Той припомни, че сме направили хранилище за ядрено гориво и каза, че следващи години предстои изграждане на 7-ми реактор в „Козлодуй".

Борисов е категоричен:" Ние сме поставили на първо място сигурността, на второ цената, ефективността и диверсификацията - от всички тези факти се ръководим"
Министърът на икономиката и енергетика Трайчо Трайков заяви, че 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй са в отлично състояние. Беше направена основна реконструкция, бяха подменени системите за контрол и то именно от Уестингхаус, припомни той и подчерта че АЕЦ „Козлодуй" е най -проверяваната централа в Европа, а може би и в света.

Минали са 35 мисии от 1990 година досега, посочи Трайков. По думите му за удължаването на срока на 5 и 6 блок се движим по план и всичко необходимо ще бъде предприето.
По отношение на стрестестовете, които в момента текат в Козлодуй, Трайков коментира, че 5 и 6 блок стоят много добре.

Не е изключено 3 и 4 блок да се окажат по-добри от някои други действащи мощности каза той, „но бяха затворени, без изобщо да се направи нищо, да бъдат спасени", добави от своя страна премиерът.