Снимка: Еmaxpress

На европейско ниво се обмисля да се въведе данък „ядрена енергия".
Това заяви министър Трайчо Трайков по време на обсъждането в парламента на Енергийна стратегия на България до 2020 г.

Оказва се, че токът от АЕЦ "Козлодуй" е много евтин и нашата АЕЦ не отговаря на честните конкурентни пазарни принципи.

Това е една посока на концептуално мислене по отношение на ценообразуването на различните инсталации.
В момента тези централи имат исторически ниски разходи, обясни идеята за данък "ядрена енергия" Трайчо Трайков.

Също така се смята, че тези централи изкривяват пазара, защото не могат да бъдат заменени от нови мощности, допълни министърът.

Това обаче все още не е конкретна мярка.

На този етап страната ни не предвижда да въвежда данък "ядрена енергия". Подобни централи, по думите на Трайчо Трайков, има в Германия, Великобритания и други европейски страни.

Трайков определи приемането на енергийна стратегия като особено необходимо, тъй като последната е от 2002 г. До сега е представен само проект за нова - през 2008 г., който не е бил приет.

Според Трайков приемането на енергийна стратегия в началото на мандата на новото правителство ще създаде прозрачна среда за бизнеса, потребителите и контрола.

Поделение на Министерството на отбраната дължи 150 хил. лв. на Топлофикация - Шумен, съобщи министър Трайков в отговор на въпрос дали министерства и ведомства дължат пари за ток и парно.
Още...

Трайчо Трайков подчерта, че връзката екология-енергетика ще се засилва все повече в бъдеще и посочи като акцент на новата енергийна стратегия развитието на възобновяемите енергийни източници.
По думите на министъра връзката екология-енергетика ще се засилва все повече в бъдеще.

Трайков съобщи, че ще предложи да се създаде съвет по технологична инфраструктура към правителството, който да обедини усилията на всички заинтересовани страни, така че да бъде разработен план за развитие на възобновяемите енергоизточници в страната.

Трайков изтъкна, че енергията от такива източници е единствената енергия, разходите за производството на която намаляват.

Според Трайков трябва да се въведе изискването всеки енергиен документ - стратегия, програма, план, който оказва въздействие върху околната среда, да се съпровожда от екологична оценка.

Трайков изтъкна важността на търговията с емисии от парникови газове. Той припомни, че схемата за тази търговия от 2013 г. ще действа по нов начин.

Министърът на икономиката и енергетиката отправи предупреждението, че комфортът от централното топлоснабдяване е пред риск да бъде изгубен, ако се задълбочи сегашната неблагоприятна тенденция в отношенията на клиентите и резултатите на компаниите в сектора.

Трайков подчерта, че е необходимо подобряване на енергийната ефективност като навсякъде се допринася за енергоспестяване. Според него е необходимо засилване на ролята и отговорността на Агенцията по енергийна ефективност.

Стратегията предвижда създаване на конкурентен пазар за електрическа енергия и природен газ.

Необходимо е, посочи Трайков, да се уредят възможностите за смяна на доставчиците.

Трайчо Трайков съобщи още, че е започнала подготвителната работа за създаването на електроенергийна борса.

От своя страна Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР, подкрепи идеята за създаване на единен европейски пазар на електроенергия и природен газ.

Необходима е по-голяма независимост на ДКЕВР и хармонизиране на правомощията на държавния регулатор, изтъкна още той.

Енергийният регулатор трябва да бъде напълно независим от интересите на индустрията, категоричен е Семерджиев.

Петко Ковачев от Института за зелена политика очерта и някои рискови фактори.

Например според него добра е идеята да се повиши газификацията на домакинствата, но съществен проблем е монополът на доставчика на газ. Именно проблемът с монопола трябва да бъде разрешен, смята Ковачев.

Относно електроенергията от Възобновяеми енергийни източници според Петко Ковачев е добре страната ни да подкрепи новите технологии.
Към момента у нас се внасят втора, трета и десета ръка технологии, алармира той.

Петко Ковачев бе категоричен също така, че не трябва да се продават квоти на офшорни компании.