Булбанк АД Рейтинговата агенция Standard & Poor’s повиши дългосрочният кредитен рейтинг на Булбанк от ВВ на ВВ+ със стабилна перспектива, съобщиха от пресслужбата на Булбанк.

Булбанк е единствената българска банка с кредитен рейтинг, изравнен с този на България, се подчертава в съобщението.

Булбанк печели от силната си финансова структура, включително и поддържането на високо ниво на печалба и капитализация.

Според анализаторите на рейтинговата агенция, кредитният рейтинг на Банката е ограничен от относително рисковата икономическа обстановка в България, въпреки положителните тенденции за бъдещото икономическо развитие на страната.

Според Standard & Poor’s, имайки предвид големият обем депозити, силното корпоративно име на Булбанк, стабилната финансова и пазарна позиция, както и логистичната и финансова подкрепа на основният акционер УниКредито Италиано, Булбанк ще задържи нивото на печалба в средно-срочен план и ще запази водещата си позиция на вътрешния банков пазар.

Повишаването на кредитния рейтинг на Булбанк също е резултат от продължаващата подкрепа на основния акционер, по отношение на подобрена бизнес-стратегия, процедура за одобрение на кредитите и въвеждането на единна информационна система, допълва господин Магар Коюмджан, кредитен анализатор на Standard & Poor’s. Дългосрочният кредитен рейтинг на УниКредито Италиано е АА-.