Министерството на енергетиката очаква до края на юли Парламентът и Агенцията за приватизация да се произнесат за сделката за електроразпределителните дружества. Това каза в Плевен заместник-министърът на енергетиката Ангел Минев. В града той представи приватизационната стратегия на министерството.

Процесът на приватизация в енергийния сектор е в напреднала фаза и в края на годината трябва да бъдат сключени сделки с кандидат-купувачи на електроразпределителните дружества, обявени за раздържавяване, посочи Минев.

Тази седмица Парламентът трябва да одобри приватизационната стратегия, а до края на юли и Агенцията за приватизация трябва да излезе със становище по въпроса, допълни още енергийният заместник-министър.

Ангел Минев не спомена конкретни имена на компании, проявили интерес към електроразпределенията в страната, но поясни, че има сериозни намерения от потенциални купувачи.

Критериите по отношение на тях, заложени в стратегия на енергийното министерство, са четири – обем на продажбите, размер на собствения капитал, процент на участие на либерализирания потенциал и кредитен рейтинг.