Съдете големите търговски вериги. Този съвет отправи министърът на икономиката Божидар Лукарски към бизнесмен, който се оплака, че с месеци големите вериги бавели разплащането към фирмите доставчици. Това стана по време на дискусия „Да! На българската икономика".

Това са частно-правни отношения, коментира министърът. Не зареждайте тези вериги, посъветва още той.

В дефицит сме към търговския оборот, намеси се от своя страна и финансовият министър Владислав Горанов. Има директива за скоростта на разплащане, подчерта той.

С юриста Лукарски ще намерим вярното сечение, да започнат да си плащат навреме, обеща обаче финансист номер едно. Има действащи закони, по думите му, и те трябвало да се спазват.

Българската държава допусна окрупняването на търговията на дребно с храни, каза още Горанов. Това било от полза на потребителите, но не и в интерес на бизнеса. Все още сме в дълг, подчерта министърът на финансите.

Забранено ни е от премиера да говорим в бъдеще време, каза още той и обясни, че докато не се реши проблемът, кабинетът нямало да говори подробно по темата и какви мерки ще се предприемат.