Политическа криза в Италия, търговска война между САЩ от една страна и Китай и Европа от друга; потенциални санкции за Иран, отново от страна на САЩ. Това са само част от опасностите, които грозят ръста на световната икономика без да се включват "черните лебеди" или събитията, които могат да настъпят напълно неочаквано!

В подобна ситуация пред инвеститорите стои един основен въпрос - как могат да се защитят срещу най-лошото (като не мога да преценя какво точно може да е то сред толкова много потенциални възможности).

Първото, за което инвеститорите най-често се сещат, е златото. И до голяма степен са прави! Златото е доказало, че като цяло не е лош инструмент за застраховане от всякакъв род кризи.

За съжаление обаче, златото прави това само в половината от случаите на финансови кризи! Както видяхме през февруари на тази година при сривът на световните борсови индекси, златото въобще не поскъпна - дори напротив!

В допълнение, златото не се радва на най-добър имидж сред инвеститорите. Един от най-популярните спорове сред икономистите е свързан с този въпрос: Какъв е смисълът на златото?

Според някои златото няма широко приложение, поради което няма и никаква вътрешна стойност. Един от застъпниците на тази теза е не кой да е, а самият Уорън Бъфет.

Други експерти обаче смятат, че златото предоставя един от малкото начини за да се съхранява богатството по време на икономически бури.

Основната част от инвеститорите като че ли по-скоро клонят към втората теза. В нейна подкрепа те сочат поскъпването на благородния метал с 5.2% след решението на Великобритания да напусне границите на ЕС.

И докато златото често поскъпва в моменти на икономически кризи, то не се представя особено добре по време на подеми и повишаване на склонността към риск на инвеститорите.

До голяма степен един от основните проблеми за инвеститорите в злато е, че на практика е невъзможно да се прогнозира какъв ще е следващия ход в цената на благородния метал.

Злато, ама черно

Поради последното, експерти от Citi, водени от Джонатан Стъбс смятат, че като цяло има една суровина, която е по-добра алтернатива от златото. И това е "черното злато" или петролът.

"Много инвеститори приемат златото като защита от последна инстанция. Ние обаче смятаме, че сериозни предпоставки за да изпълнява тази функция има петролът. Той е подходящ за инвеститорите, които търсят двупосочно застраховане, а не еднопосочно, както е при златото", смята екипът на финансовата институция.

"Смятаме, че петролът е добра инвестиционна алтернатива, както за периоди на изключване, така и на включване на риска. Изключение е единствено средата на висок систематичен риск в световен мащаб, при която златото явно е по-добрият избор", коментираха още експертите на банката.

Ако се погледне как са се представяли златото и петролът през последните над 25 години, до голяма степен тази теза изглежда обоснована.

Няма как да не посочим и факта, че петролът поскъпна сериозно от началото на годината, достигайки през май нов три и половина годишен максимум. И макар суровината да отстъпи от най-високите си стойности, пред нея все още има добър фундамент.

Експерти на щатската инвестиционна банка - Goldman Sachs смятат, че петролът може да поскъпне с още 15% спрямо настоящите му нива (към началото на юни). Като причини за това, те сочат - силното търсене на петрол, потенциалната възможност за налагане на санкции на Иран (което може да доведе до намаляване на предлагането) и др.