Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда сутринта се понижават. Ден по-рано те растяха заради новия етап от търговската война между САЩ и Китай.

Президентът Тръмп даде указание да се започне процедура по въвеждане на допълнително10-процента мито върху вноса на китайски стоки за 200 милиарда долара годишно. По-рано той заяви, че в крайна сметка е готов да въведе допълнителни мита върху целия китайски внос в САЩ, който се оценява на 500 милиарда долара. Ако Пекин продължава да отговаря с аналогични мерки и не направи отстъпки по спорните въпроси.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с $0,63 - до $78,23 за барел. Във вторник те поскъпнаха с $0,79 (1,01%) до $78,86 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка август в сряда спадат с $0,44 - до $73,67 за барел. Във вчерашната търговия те се покачиха с $0,26 , до $74,11 за барел.

По данни на Американския институт по петрола (API) запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са спаднали с 6,8 млн. барела, от бензин - с 1,6 млн. барела, а на другите дестилати са се увеличили с 2 млн. барела.

Официалните данни на енергийното министерство ще бъдат публикувани по-късно днес. Анализаторите прогнозират съкращаване на запасите от петрол в САЩ през миналата седмица с 4,8 млн. барела, а на бензин - с 1 млн. барела.

Цената на септемврийските петролни контракти на Шанхайската международна енергийна борса (INE) в сряда на практика не се изменят и остават малко над 500 юана за барел. Във вторник цената им се покачи с 1,5%.