Децата от Хитрино ще са на училище от 5 януари - в първия ден след Коледната ваканция, съобщиха от МОН.

232-мата ученици от село Хитрино ще се върнат в класните стаи за пръв път след тежката трагедия на 10 декември 2016 г., когато цистерни с пропилен дераилираха и от изтеклия газ имаше мощен взрив в Хитрино. 

От тогава - 10 декември - децата са в принудителна ваканция.

Първите доброволци влизат в Хитрино

Първите доброволци влизат в Хитрино

Остава денонощната охрана на селото

Отделени са средства за ремонт на училището, на децата ще бъде оказана и психологическа помощ, увери Стаматов.

"Желанието на Министерството на образованието и науката е в първия учебен ден след празниците всички ученици от Хитрино да са в класните си стаи, за което сме организирали много стабилна психологическа подкрепа от функциониращия ни екип в Шумен".

7, а не 8 са жертвите в Хитрино, опасността остава

7, а не 8 са жертвите в Хитрино, опасността остава

Това обявиха на извънреден брифинг Бъчварова и шефът на пожарната

В училището в Хитрино учат 232 ученици и най-важното е те да са в нормална среда, каза Стаматов. Той уточни, че тези ученици са от 16 населени места и се придвижват до училището в Хитрино с автобуси.

За да започне нормален учебен процес, трябва да бъдат възстановени щетите по сградата на училището. За ремонт са отпуснати пари от държавния бюджет. Няма данни за сериозни поражения. Трябва да се подменят двете входни врати и дограмата на прозорците на последния етаж, 

На 5 януари 2017 г. в училището ще влезе голяма група психолози от функциониращия екип на МОН от Шумен, Варна, Бургас и Търговище. Те ще провеждат разговори с учениците и ще им помогнат да преодолеят посттравматичния стрес и напрежението след инцидента в селото.

Министерството има готовност да предостави на училището още един нов училищен автобус за нуждите на пътуващите деца.