Драматични данъчни обрати. Данък „лихва" остава 8%. Това стана с приемане от бюджетната комисия на второ четене на текстове от данъчното законодателство.

Мартин Димитров настоя данъкът от исканите 10 % да падне на 8. Това щяло да привлече повече инвеститори.
От ГЕРБ не се съгласиха с доводите на реформатора. Нашите банки са свръхликвидни и се чудят къде да намерят място на парите, за да работят, заяви Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия. Призовавам ви да гласувате за този текст в името на справедливостта на данъчната система, настоя тя.
Йордан Цонев от ДПС призна, че след банковата криза има нужда от набиране на ресурс. Това обаче трябвало според него да се случи при една сигурна данъчна основа. След няколко дни във фонда за гарантиране на влогове няма да останат пари, изтъкна Цонев. По думите му пари трябвало да се набират може би с увеличаване на вноската, която банките влагат във фонда, вместо да се събират пари в бюджета от данък „лихва" и после през него да се пълни фонда.

Менда Стоянова обаче обърна внимание, че диференцираната ставка върху депозитите за български и чуждестранни лица (за чужденци е 10%) е в нарушение на европейското законодателство, тъй като се дискриминирали чуждестранните вложители.

Припомняме, данък „лихва" бе въведен при първия мандат на ГЕРБ от тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Кабинетът „Орешарски" намали налога от 10% на 8%, като разписа поетапно намаляване на тази цифра до пълното й отпадане.
Встъпвайки отново на власт, от партията на Бойко Борисов настояха отново той да бъде вдигнат на 10%.

В комисия обаче герберите не успяха да надделеят, въпреки че окончателното решение ще е на пленарна зала, където е напълно възможно управляващите да прокарат предложението си.

Отменя се мярката на кабинета „Орешарски" - да се възстановява внесения 10% данък на хората с най-ниски доходи. Според Йордан Цонев от ДПС тази мярка не е посягане върху плоския данък.

Румен Гечев обясни, че редица страни освобождават от данък хората с най-нисък доход, включително и държавни с десни правителства. Червените поискаха управляващите да преосмислят тази си мярка.
Менда Стоянова пък защити по-образованите. Хората, които получавали ниски доходи по принцип били по-ниско образовани. Данъчната система не може да бъде система за социално подпомагане, изтъкна депутатката от ГЕРБ. Данъците трябва да имат неутралност, убедена е тя.