Да бъде създаден специален фонд в НОИ, в който да се събират вноските за втора пенсия на хората, които не изберат частен пенсионен фонд. Това предложение на КТ "Подркрепа" ще бъде обсъждано на Надзорният съвет на НОИ.

Предложението не променя по същество съществуващата схема - ако някой новопостъпил на пазара на труда не си избере пенсионен фонд, то бива служебно разпределен в някой пенсионен фонд.

Според Димитър Манолов, президент на синдикалната организация, НОИ може да създаде един такъв фонд, където средствата да бъдат управлявани. Това ще позволи при решение на осигуряващото се лице да избере друг фонд след време, да може да го направи.

По думите му е необходимо тристълбовата система да заработи, така че стълбовете да се допълват. В момента взаимовръзките вътре в нея са разкъсани, а числовите баланси вътре са нарушени, посочи Манолов, цитиран от БНР.

По отношение на предложените от социалния министър Ивайло Калфин 30 мерки за промени в пенсионната система, Манолов коментира, че са постигнати някаки баланси, но до окончателно мнение синдикатът ще стигне след анализ от съответните специалисти от рисковите сектори.

Мнението на Димитър Манолов е, че като цяло мерките вършат работа. "От намаляване на осигурителни вноски за последните 5 години НОИ е загубил три бюджета, а от друга страна, не виждам икономиката да се е развила толкова много след тази мярка, но пък се съсипа пенсионната система", обясни Манолов и препоръча всички сметки да бъдат обвързани с мерки за повишаване на събираемостта на вноските.

"В момента частта от дефицита, която се пада на несъбраните вноски, е неприемливо голям", заяви синдикалистът.

Синдикатите подкрепят ваучерна система за почасов труд в земеделието, която ще бъде представена от вицепремиера Ивайло Калфин и министъра на земеделието Десислава Танева.