Политическата безизходица принуди изпълнителната власт да поиска поредното удължаване на действието на сега действащия бюджет, който е за 2022-а, с още 3 месеца.

Ясно е, че дори да има редовен кабинет, което е все по-малко вероятно, време за внасянето и приемането на редовен бюджет за 2023-а до прекратяването на 10 юни на действието на сегашния няма. И за да може правителството, което и да е то, през юни, а вероятно до следващото Народно събрание, да осигури законосъобразното финансиране на държавните и общински дейности, в това число и на изборите, се налага удължаване с три месеца на настоящия бюджет.

Удължаването обаче е с определени нововъведения, които се налагат, от една страна, заради стремително нарастващия дефицит и от друга - заради невъзможността държавата да емитира нов дълг. Правителството не е поискало увеличаване на дълговия таван, а е избрало друг път - възобновяване на достъпа до парите от еврофондовете и получаване на възможност да вземе средства от Сребърния фонд или, както е законовото му наименование - Държавен фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система. Това става ясно от точка 2 на параграф 3 от предложенията за удължаване, внесени в Народното събрание.

Правителството предложи удължителен бюджет

Правителството предложи удължителен бюджет

Срокът на действие на удължителния закон, който действа в момента, е 10 юни 2023 г.

Ще припомним, че според Министерството на финансите към 10 май по сметките на Сребърния фонд е имало 3.7 млрд. лева и още 4.6 млрд. лева са по сметките на европроектите. Достъпът на правителството до тези два източника на финансиране, които са част от фискалния резерв в БНБ, бяха блокирани с решение на Народното събрание в края на миналата година.

Ясно е, че тези средства правителството ще ползва за финансиране на текущия дефицит и на неотложните за осъществяване европроекти. Парите за покриване на дефицита ще се ползват заемообразно. С други думи, ще се връщат, когато изпълнителната власт (било то редовна или служебна) получи нужните бюджетни данъчно-осигурителни постъпления или достъп до емитирането на нови заеми.

Заемообразното ползването на парите за европроекти е позната от миналото практика. В тези случай правителството няма как да не върне подобни заеми, защото тези пари са дадени целево и ако не бъдат използвани за финансиране на договорените проекти, Европейската комисия ще си ги поиска обратно. Виж, със Сребърния фонд ситуацията е малко по различна. Той се трупа през годините с идеята след време с доходите от инвестирането на акумулираните в него пари да се осигури увеличаване на пенсиите.

С проекторешение МФ спасява бюджетните плащания

С проекторешение МФ спасява бюджетните плащания

И след 10 юни ще могат да се изплащат социални разходи

Опитите за ползване на Сребърния фонд за финансиране на бюджетния дефицит навремето донесоха много главоболия на първият финансов министър в правителствата на ГЕРБ Симеон Дянков, който искаше тези средства да се инвестират в български държавни ценни книжа. Тогава правителството на Борисов получи пространно писмо от ЕЦБ, в което се обясняваше защо това не бива да се прави.

Сега служебният кабинет, притиснат от обстоятелствата, отново иска достъп до "белите пари за черни дни" в Сребърния фонд. Проблемът е че ако го получи, взетите от там "назаем" средства може никога да не бъдат възстановени. Вярно е, че финансовият министър Росица Велкова заяви, че тези пари няма да бъдат използвани, но защо тогава подобна възможност въобще се допуска с внесения проектозакон. На всичко отгоре в приетата през 2022-а от Министерския съвет инвестиционна програма на фонда се казва, че парите му ще продължат да стоят в БНБ. Затова е добре изваждането им от там дори като хипотеза да бъде изключена.

Бюджет 2023 - път към ада, постлан с добри намерения

Бюджет 2023 - път към ада, постлан с добри намерения

А при такива доходност обслужването на този дълг ще бъде допълнителен и то чувствителен товар за хазната