Белград е разположен на приблизително 400 км. от София, което го прави подходяща дестинация за екскурзия през почивните дни. А пък ако направите уикенда "дълъг", няма да сбъркате. Има много какво да се види, а ако сте фен на колоезденето, това е вашият град. Все пак преди време сп. Vogue написа, че Белград е като Берлин на Балканите. 

Стигането с кола дотам обаче отнема не по-малко от 5 часа. Пътят към Калотина обикновено не е много натоварен за леки коли и се стига бързо. След границата обаче пътят до Пирот и малко след него е много живописен, с огромни скали и тунели под тях. Красиво е, но с по-бавно придвижване. Тази отсечка продължава до Ниш, след което започва магистралата до Белград, която успява малко да скъси времето за пътуване.

Снимка 296882

Източник: Кристина Цветкова

Сръбската столица е лесен за ориентиране град, въпреки че е доста голям. Мостовете през р. Сава свързват старата и новата част, а покрай р. Дунав се стига до кв. Земун - някогашен отделен град, а сега квартал на Белград.

От Земунския парк до самия квартал има около 4 километрова велоалея, по която белградчани карат всякакви уреди на колела, тичат, разхождат се, а тийнейджърите се натискат по пейките или карат блъскащи се колички в лунапаркове, каквито имаше у нас по времето на соца. По р.Дунав са разположени десетки ресторанти и барове, в които човек може да си почине от колоезденето, като изпие една дюлова ракия например.

Снимка 296878

Източник: Кристина Цветкова

И двете големи реки, които минават през Белград - Дунав и Сава са заобиколени от идеални велоалеи, които преминават от парк в парк. Минаването през мостовете е по-сложно, но на места има асансьори, които са специално за колоездачите. Лош късмет е ако съоръжението не работи, но навсякъде има рампи.

Снимка 296881

Източник: Кристина Цветкова

Паркът "Калемегдан", от който от високо се вижда мястото, където двете величествени реки се събират, е огромен и много зелен, разполага с баскетболно и тенис игрище, а във военноисторическия музей има атрактивни танкове и оръжия от Първата и Втората Световна война.

Снимка 296883

Източник: Кристина Цветкова

Паркът, музеят, както и зоологическата градина на Белград се намират зад стените на старинната крепост, от които пък се разкриват в пълната им хубост двете реки Сава и Дунав. Гледката е страхотна, а снимките за спомен от това място са задължителни.

Снимка 296880

Източник: Кристина Цветкова

До "Калемегдан", разбира се, се стига с колелото, което ви очаква, за да продължите велопохода из Белград. Предупреждавам ви, че за да разгледате само старинната част на крепостта, да посетите зоопарка и музея, като междувременно хапнете сръбска скара на някое от ресторантчетата в парка, ще ви е нужен почти цял ден. А ако не бързате много, полянките в подножието на крепостта са чудесни за пикник и почивка покрай реката.

Снимка 296885

Източник: Кристина Цветкова

Велопоходът от "Калемегдан" може да продължи покрай река Сава, където са едни от най-модерните барове и ресторанти в Белград - там колоездейки може да се натъкнете на модна фотосесия или скъпо парти. Другите "горещи" точки в сръбската столица са из уличките около "Скупщината" - там се крият най-актуалните нощни заведения и кръчми.

Снимка 296889

Източник: Кристина Цветкова

Избор на места за спане има много - от хубави и скъпи хотели в Нови Белград, до малки квартири в старата част на града, които излизат по 20-40 евро. Атракция са плаващите хостели - десетина има по река Дунав, като в тях спането е по-спартанско, но пък атрактивно, а с бохемската си атмосфера местенцата са магнит за млади хора от цял свят.

Снимка 296887

"Аркабарка" е плаващ хостел на р. Дунав. Нощувката там не предлага големи удобства, но е повече приятна заради локацията

Следващият ден си оставете за квартала "Ада циганлия" (Савско езеро). От мястото, където се сливат двете реки, до тази местност на река Сава има велопреход от около 8 километра. Условията за това са идеални. Самото място е обособено, за да наподобява на истински морски (речен) курорт, но в града.

Снимка 296886

Източник: Кристина Цветкова

Там ви посреща идеално устроен паркинг, магазинчета, от които може да си вземете ролери или колело, ако сте избрали да отидете с кола. Има множество ресторантчета и кафенета, игрища за спорт, а алеята обикаля цялото изкуствено създадено езеро. Лятото белградчани, а и много туристи отиват там на плаж, а усещането е все едно си на морето - има шезлонги, чадъри, душове и ресторанти. Във водата има оградени басейни за децата, както и задължителните спасителни постове.

Снимка 296888

Източник: Кристина Цветкова

Най-хубавото е, че обикаляйки покрай реките на Белград с колело, човек може да разгледа почти целия град. Трябва да заключите безмоторното си возило ако искате да са разходите из тесните улички на стария град, където няма условия, за разлика от огромните и скосени тротоари в Нови Белград.

Поздравления за общинските власти на сръбската столица, които не лепят табелки по асансьорите - "Забранено за колела", а дори обратното - личи си стремежът за осигуряване на всякакви условия за спорт и почивка в рамките на градската среда.