Пет срещи са проведени с ръководството на Александровска болница, каза на пресконференция служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, след като вчера МЗ обвини ръководството на лечебното заведение за значително увеличаване на просрочените задължения заради лошо управление, а преди около час изпълнителният директор на УМБАЛ "Александровска" д-р Атанас Атанасов опроверга твърденията и изрази съмнения за оповестяване на неверни данни "с цел да се направят някакви внушения".

Меджидиев поясни, че разбрал, че АДФИ е проверявала 10 обществени поръчки на болницата. Това ме озадачи и изпратих одит в здравното заведение, посочи той. Министърът показа папка с вътрешния одит - който е от 30 юли 2021 г. до 31 август 2022 г., и сочи над 23 млн. лв. задължения само за този период. 

МЗ спасява Александровска с 35 млн. лв. заем

МЗ спасява Александровска с 35 млн. лв. заем

Решението е на МС от 22 юли, има условия и предстоящ одит

Меджидиев определи "днешното говорене на ръководството на болницата като политическо".

Не ви ли звучи смешно - "Натрупах само 9 млн. лв.", попита риторично Меджидиев по повод думите на директора на УМБАЛ "Александровска".

Днес е взето решение от МЗ и се сменя ръководството, като се назначава проф. Атанас Йонков, който е ръководител на Катедрата по обща и оперативна хирургия в Медицински университет-София и работи в 1-ва хирургия на Александровска болница.

Пускат GPS-ите в линейките за спешен пациент от следващата седмица

Пускат GPS-ите в линейките за спешен пациент от следващата седмица

Спешните медици ще виждат на таблет къде е най-близкото свободно болнично легло

По-късно от пресцентъра на МЗ съобщиха, че директорът на УМБАЛ "Александровска" - д-р Атанас Атанасов, е освободен заради влошени финансови показатели, реален риск от декапитализация и фалит на УМБАЛ "Александровска", както и серия от пропуски от страна на ръководството на болницата, които поставят в риск усвояването на отпуснатия заем от държавата.

Министър Меджидиев е мотивирал решението си с констатациите от докладите на АДФИ и Звено "Вътрешен одит".