Не можем да смятаме, че в условията на криза, панацея ще е доброто сърце на хората. Доброволците не трябва и не могат да влизат в отделенията за коронавирус и да извършват медикодиагностична дейност или лечение.

"Това би било рисково за живота и здравето както на пациентите, така и на доброволците", предупреди адвокат Мария Петрова, специализирала в медицинско право. Тя попита ясно ли е кой ще носи и отговорност при лекарска грешка в една ситуация студенти да участват в лечението или пък тези доброволци ще бъдат ли застраховани, както останалия персонал в болниците, за които има задължително застраховка.

Доброволчеството е нещо изключително полезно, но на нас не ни трябват доброволци, които да лекуват и да имат досег с пациентите - дори и студенти по медицина и стажант-лекари нямат право да извършат каквито и да е лечебни и диагностични мероприятия, посочи Петрова в студиото на БиТиВи. Доброволческият труд трябва да се насочи към "подпомагащи процеси в лечебните заведения.

Привличат студенти за първа линия срещу COVID-19

Привличат студенти за първа линия срещу COVID-19

Министър Ангелов призна, че навлизаме в сериозна фаза на епидемията

Пандемията е показала ясно един сериозен проблем на системата на болничната помощ, който е трупан с години. Преди 5-6 години с изменение на Закона за лечебните заведения е станало изключително лесно да се открие болница и това не е било обвързано с трайно назначен персонал. Така се е оказало, че в страната има близо 400 болници, със страшно много легла, но в тях няма лекари, медицински сестри, санитари и изобщо персонал, тъй като в много болници работят само с лекари на граждански договор.

Хиляди ученици и студенти минават на онлайн обучение

Хиляди ученици и студенти минават на онлайн обучение

Мярката влиза в сила от днес до 12 ноември

Тя посочи, че в практиката си се среща със ситуации, при които има "двоен аршин" при налагането на карантинни мерки. Така, ако близките "на известен човек" се върнат от чужбина за погребението му, на тях се позволява да пребивават у нас без карантина, нещо, което е задължително за обикновените граждани.

В нормативната уредба има и други пропуски и проблеми. Мария Петрова посочи един настоящ проблем за родители като това, че при дете с позитивен тест в училище или детска градина, цели класове и групи минават в изолация, но без родителите на останалите деца да могат да ползват болничен за гледане.

Според нея са възможни и злоупотреби заради свободната интерпретация на дефиницията за контактно лице.

Ангелов отказва да прави изключения с карантината за Борисов, Радев и сие

Ангелов отказва да прави изключения с карантината за Борисов, Радев и сие

Няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни