Гуверньорът на Германската федерална банка - Бундесбанк Йенс Вайдман разкритикува предложението на премиера на Италия Марио Монти за непряка подкрепа на страните в криза от ЕС чрез европейските стабилизационни фондове, предава Дойче веле.

„Предложението на Монти се отнася за забранено от европейското законодателство финансиране на държавите с помощта на печатницата на пари", заявява за интервю за  „Зюдойче цайтунг" Вайдман.

Задочната полемика показва различията между Германия и страни от ЕС по отношение за изход от кризата.

Лидерите на четирите най-силни държави от еврозоната отново са принудени да говорят за пари. Меркел, Монти, Оланд и Рахой направиха пореден опит да намерят изход от кризата на срещата в Рим. Но противоречията са все още сериозни.

Германия се отнася скептично и към издаването на еврооблигации за рисковите банки в Европа. "Първо трябва да бъде създаден общ банков надзор", казват от канцлерството в Берлин. Но и Меркел има един голям проблем - тя не може до безкрайност да играе сама срещу всички.

Ако държавите от еврозоната не договорят в най-скоро време единна стратегия, валутният съюз ще изпадне в още по-дълбока криза и в крайна сметка ще се срине. Което ще струва не стотици, а хиляди милиарди евро.

Не е изключено еврото тогава да бъде заменено от нови валути като например "нова германска марка", парична единица, за която експертите в Германия вече открито говорят, коментира Дойче веле.