Европейският съюз ще удължи надбавките за субсидии с шест месеца до края на 2024 г., за да подкрепи селскостопанския сектор в региона след протестите на фермерите, търсещи по-добро заплащане и условия на труд.

Земеделските производители в цяла Европа демонстрираха срещу увеличаването на регулациите, наложени им от зелената програма на ЕС, която според тях е увеличила разходите, както и срещу нелоялната конкуренция от чуждестранен внос, особено от Украйна.

Европейската комисия заяви в четвъртък, че решението й да удължи "Временната рамка за кризи и преход" (TCTF), която се прилага и за риболовния сектор, означава, че държавите-членки имат повече свобода да предлагат финансова подкрепа до 31 декември.

По-свободните правила в помощ на фермерите и рибарите бяха първоначално приети през март 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна и оттогава бяха удължавани и променяни.

Страните-членки на ЕС ще могат да предоставят до 280 000 евро на фирма за селскостопански компании, засегнати от пазарни смущения, включително санкции, и до 335 000 евро в сектора на рибарството.

Ръководителят на антитръстовия сектор на ЕС Маргрете Вестагер каза, че Комисията действа бързо, за да предостави необходимата подкрепа на сектор, който все още е изправен пред предизвикателства от пазарни сътресения поради войната в Украйна.

Комисията каза, че също така ще преразгледа максималното ниво на подкрепа, за което държавите не трябва да уведомяват Комисията за одобрение. Редица членки на ЕС призоваха това да се увеличи до 50 000 евро от сегашните 20 000 евро.

Полските фермери деблокираха изцяло границата с Украйна

Полските фермери деблокираха изцяло границата с Украйна

Всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Полша в момента са деблокирани