„Газпром" ще достави на Украйна 5 милиарда кубични метра газ срещу предплата в случай, че всички договорености от Берлин бъдат приети. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизионния канал „Россия 24", предаде ИТАР-ТАСС.

Той припомни, че 5 милиарда куб.м. газ ще бъдат доставени на принципа „взимай или плащай". По думите му през зимния период Украйна ще се нуждае от 5 до 12 милиарда кубични метра газ в зависимост от метеорологичните условия.

Новак подчерта, че в Берлин е предложено пакетно споразумение - това не е окончателната схема, но той се надява, че то ще бъде подкрепено, тъй като Европейският съюз напълно е съгласен с новите договорености..

Той добави, че цената на руския газ през следващите 6 месеца, съгласно берлинските предложения, ще бъде пазарна и по този начин договорната цена ще бъде между конкретната цена от 485 долара за 1000 куб. м. и заявените от Украйна за същото количество 268 долара.

Според него реверсирането на доставки газ за Украйна през зимата е невъзможно, тъй като газът не стига дори за европейските потребители, особено в период, когато са ниски температурите. Към момента Украйна получава газ от Словакия и Полша чрез реверсиране на руските доставки.

Той поясни, че преговорите между Русия, ЕС и Украйна ще продължават на 2-3 октомври.

Вчера Новак каза, че Украйна може да получи $ 100 отстъпка от цената на руския газ за срок от 6 месеца.

В същото време еврокомисарят Гюнтер Йотингер обяви, че Украйна може да започне да погасява част от дълга си към Газпром. Предложението към Киев е до края на октомври да плати 2 млрд. долара, а до края на годината още 1,1 млрд. долара, които ще бъдат част от заема, одобрен от Международния валутен фонд.