Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън увери в петък, че Вашингтон остава ангажиран с работата на финансовите министри от Г-20, въпреки неуспеха на групата да постигне консенсус относно комюникето относно войните в Украйна и Газа, съобщава "Ройтерс".

Йелън каза, че финансови служители от Групата на 20-те са работили заедно успешно по общи приоритети, включително преговори за историческо международно данъчно споразумение, създаване на фонд за бъдещи заплахи от пандемия и съвместни усилия за реформиране на банките за развитие.

"Това наистина е само началото на списъка, каза тя. Така че мисля, че постигнахме значителен напредък."

Финансовите министри на Г-20 не одобриха съвместно изявление

Финансовите министри на Г-20 не одобриха съвместно изявление

Не бе постигнато съгласие как да се нарекат войните в Украйна и в Газа

Припомняме, чв финансовите лидери на Г-20 не успяха да се споразумеят за съвместно изявление, тъй като приключиха двудневните преговори в четвъртък, като разделенията относно войните в Газа и Украйна засенчиха усилията за постигане на консенсус относно глобалното икономическо развитие.

Бразилия, която беше домакин на финансови министри и шефове на централни банки от големите икономики на Г-20, издаде свое собствено резюме вместо споделено комюнике. Индия предприе подобен подход по време на своето председателство на Г-20 миналата година, но все пак събра повечето от Г-20 в осъждане на Русия за нахлуването в Украйна.

Представители на Г-20 обсъждаха до късно през нощта и до последните часове на срещата как да опишат войните в съвместно комюнике, като Русия и големите западни страни спориха за езика.

Йелън каза, че проблемът се е оказал неразрешим.

"Много страни, включително Съединените щати, изразиха неодобрение от поведението на Русия в Украйна и също така отбелязаха силно негативните икономически последици за света като цяло, включително най-слабо развитите страни, каза тя на пресконференция в чилийското финансово министерство. Ние и много други също изразихме огромна загриженост относно хуманитарната ситуация в Газа. Мисля, че имаше съгласие по тези опасения. Беше предизвикателство обаче да се намери език, по който може да има единодушие", каза тя.

Западните сили спорят за руските активи на финансовата среща на Г-20

Западните сили спорят за руските активи на финансовата среща на Г-20

Тяхното несъгласие подчерта сложния геополитически терен за групата