За втори път след бързата азербайджанска операция в Нагорни Карабах висши дипломати на двете страни се сблъскаха в ООН, а западните сили изразиха тревога.

Това обобщи АФП.

Армения - където все още са живи спомените за масовите убийства в последните дни на Османската империя, които арменците, Съединените щати и много историци смятат за геноцид - обвини турския съюзник Азербайджан, че планира етническо прочистване.

"След неуспеха в предотвратяването на геноцида в Руанда, ООН успя да създаде механизми за превенция, като по този начин превърна "никога повече" в смислен ангажимент", заяви арменският външен министър Арарат Мирзоян.

"Но днес сме на ръба на нов провал", каза той в реч пред Общото събрание на ООН.

Той призова ООН незабавно да изпрати мисия в Нагорни Карабах, която да "наблюдава и оценява ситуацията на място по отношение на правата на човека, хуманитарната помощ и сигурността".

Външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов обвини Армения в дезинформация, когато двамата висши дипломати се присъединиха към специалното заседание на Съвета за сигурност в четвъртък.

В събота Байрамов също говори пред Общото събрание и заяви, че Азербайджан, който е предимно мюсюлмански, ще уважава арменците, които са християни.

"Искам отново да заявя, че Азербайджан е решен да реинтегрира етническите арменци, живеещи в Карабахския регион на Азербайджан, като равноправни граждани", каза Байрамов.

Нагорни Карабах предава военна техника и оръжие на руските сини каски

Нагорни Карабах предава военна техника и оръжие на руските сини каски

До момента са предадени над 800 единици стрелково оръжие, около 5 хиляди противотанкови оръжия и 6 единици бронирана техника

"Продължаваме твърдо да вярваме, че съществува историческа възможност както за Азербайджан, така и за Армения да установят добросъседски отношения и да съжителстват рамо до рамо в мир", каза Байрамов.

Русия, която изпрати мироопазващи сили след по-ранни прояви на насилие през 2020 г., в събота наблюдаваше разоръжаването на етническите арменски бойци. Преди това обаче Никол Пашинян обвини Русия в провал на мисията и дистанциране от случващото се.

Ако капитулацията бъде завършена, тя може ефективно да сложи край на конфликта, който избухва периодично след разпадането на Съветския съюз.

Нагорни Карабах доминира в разговорите на Съвета за сигурност на ООН

Нагорни Карабах доминира в разговорите на Съвета за сигурност на ООН

Баку бе критикуван за последните сблъсъци с Ереван

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който ръководеше три кръга от преговори в търсене на дипломатическо решение, изрази "дълбока загриженост" за етническите арменци в Нагорни Карабах в телефонен разговор с арменския министър-председател Никол Пашинян.