Доналд Тръмп и Джо Байдън са много различни. По едно нещо обаче те все пак си приличат: и двамата са против газопровода "Северен поток 2", констатира Дойче веле. САЩ засилват натиска и разширяват санкциите срещу участниците в проекта.

"Този газопровод няма да се осъществи. Така изглежда един умиращ тръбопровод", разясни във Вашингтон високопоставен представител на американското правителство в интервю за агенция ДПА. По неговите думи, Вашингтон е установил вече няколко компании и лица, които могат да бъдат санкционирани по смисъла на Закона за санкциите срещу "Северен поток-2".

В момента американските власти установяват контакт със засегнатите. Но не защото искат да налагат наказания на европейски фирми, а за да бъдат те предупредени и да им се даде време да се оттеглят от проекта, е уточнил източникът. Той е категоричен, че това е "геополитически проект, който Русия ще използва, за да изнудва европейски държави".

Зависимост от Москва?

С този газопровод Германия става зависима от Москва, твърдят както републиканците на отиващия си президент Доналд Тръмп, така и демократите на новоизбрания президент Джо Байдън. Миналия декември Американският конгрес прие с гласовете и на двете основни партии "Закон за защита на европейската енергийна сигурност" (PEESA), който вече влезе в сила, след като - въпреки острите реакции на Германия и Русия - президентът Тръмп подписа на 20 декември 2019.

Санкциите са насочени срещу фирмите, предоставящи специални кораби за полагането на тръбите по морското дъно. Този американски закон първоначално успя да спре строителството на съоръжението: в края на миналата година под заплахата от американски санкции швейцарската компания "Allseas", отговаряща за полагането на тръбите по дъното на Балтийско море, преустанови работата по проекта. Дотогава бяха готови 2300 километра от общо 2460 километра дължина на тръбата.

Все още няма санкционирани

Дотук САЩ все още не са прибегнали до налагането на санкции. През август трима американски сенатори обаче писмено заплашиха открито оператора на балтийското пристанище Засниц-Мукран на германския остров Рюген с тежки санкции. В това пристанище акостира руският кораб "Академик Черски", който трябва да довърши работата по полагането на тръбите.

През октомври Вашингтон засили натиска: според нова директива на американското външно министерство, от санкции са заплашени и всички, които предоставят финансиране, материали или помещения за специалните кораби. На този фон руският президент Владимир Путин обяви, че ако се наложи, Русия ще довърши сама проекта - и без чуждестранни партньори.

В "Северен поток-2" АД руският концерн "Газпром" е единственият собственик. Негови финансови партньори са германските фирми Wintershall Dea и Uniper (първата е съвместно дружество на BASF и LetterOne, а втората е част от Eon), както и нидерландско-британската компания Shell, френската GDF и австрийската OMV. Председател на надзорния съвет на "Северен поток" е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, а в "Северен поток-2" той е президент на управителния съвет.

Тръмп и Байдън тук са единодушни

От Uniper определиха американската съпротива като "еднозначна намеса в европейския суверенитет" и изразиха увереност, че проектът ще бъде довършен. От Wintershall Dea твърдят, че засега не са получавали предупреждение от Вашингтон.

Представителят на американското правителство е казал пред ДПА, че привържениците на "Северен поток-2" не бива да разчитат на смяната на властта в Белия дом. "Санкции ще има независимо от това кой седи в Овалния кабинет", е уверил той.

Новият американски президент ще положи клетва на 20 януари 2021. И Джо Байдън обаче се отнася критично към проекта за втори газопровод по дъното на Балтийско море. Още като вицепрезидент при Барак Обама той определи този газопровод като "фундаментално лоша сделка за Европа".