Белгия иска да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна. Това реши федералното правителство в петък вечерта. Доставката на белгийските F-16 на украинските ВВС може да стане възможна тази година, Belga.

Когато украинският президент Зеленски неочаквано посети Брюксел в края на 2023 г., по същество вече беше решено белгийските F16 да бъдат доставени в страната. В петък това решение беше официално ратифицирано от федералното правителство на Белгия. Страната също така ще достави допълнителни боеприпаси на Украйна, която вижда напредъка на Русия при липсата на западни доставки на оръжие.

През октомври правителството обяви, че подобна доставка не може да се случи най-рано до 2025 г., така че ще зависи от следващото правителство да вземе това решение. Но Белгия сега иска самолетите да бъдат на първа линия преди края на тази година.

Белгия също изпраща F-16 на Дания за обучение на украински пилоти

Белгия също изпраща F-16 на Дания за обучение на украински пилоти

Двата изтребителя ще бъдат в страната от март до септември

Съобщението е още една добра новина за Украйна, където ситуацията стана несигурна. Украинските войници са почти без боеприпаси и има недостиг на войски. Руснаците май взимат надмощие.

В петък две болници бяха евакуирани в украинската столица Киев, включително детска болница, поради страх от руски атаки. От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Световната здравна организация (СЗО) е регистрирала най-малко 1682 атаки срещу здравни заведения в Украйна.

Киев евакуира болници, Никопол ударен 20 пъти при атаки

Киев евакуира болници, Никопол ударен 20 пъти при атаки

Поредният ден от войната в Украйна

Междувременно Белгия също помага за обучението на украински техници за поддръжка на F-16. В момента това обучение е в разгара си в един от обектите на Sabena Engineering, чието точно местоположение не е известно от съображения за сигурност.

Припомняме, че САЩ обявиха отпускането на дългоочакваната военна помощ за Украйна.