Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонару призова в събота своите привърженици за масов митинг на известния плаж Копакабана в Рио по-късно този месец, съобщава АФП. По този начин той ги призова да изразят своята подкрепа за него на фона на правните му проблеми.

Обявенията на 21 април митинг ще дойде след събиране в Сао Пауло през февруари, което, според изследователите, е привлякло около 185 000 души.

Припомняме, че бразилските власти разследват дали бившият крайнодесен лидер е организирал "опит за преврат", за да попречи на своя опонент на изборите през 2022 г. и настоящ президент Лула да Силва да поеме поста през януари 2023 г.

Като част от това разследване полицията конфискува паспорта на Болсонару на 8 февруари.

Той вече беше лишен от право да заема публична длъжност за осем години за неоснователно опорочаване на бразилската система за гласуване преди изборите през 2022 г.

Болсонаро отрече да се е опитвал да се скрие в унгарското посолство

Болсонаро отрече да се е опитвал да се скрие в унгарското посолство

Това казаха адвокатите на бившия бразилски президент в писмо до съдията от Върховния съд Александър де Мораес

Федералната полиция миналия месец също препоръча той да бъде обвинен за фалшифициране на документите си за ваксинация срещу Covid-19.

Болсонару прекара два дни в унгарското посолство в Бразилия през февруари, но адвокатите му отрекоха той да е търсил убежище от правни разследвания.

"Ню Йорк" Таймс съобщи, че бившият лидер се е "скрил" в дипломатическия комплекс, но адвокатите му възразиха, че Болсонару просто е прекарал известно време с официални лица от "приятелската страна" - водени от крайнодесния лидер Виктор Орбан.

Болсонару отхвърли всички обвинения срещу него, заявявайки, че е жертва на "преследване".

Бразилската полиция иска да знае какво е правил Болсонаро в унгарското посолство

Бразилската полиция иска да знае какво е правил Болсонаро в унгарското посолство

Той има краен срок до сряда, за да трябва да обясни на висшия съд целта на престоя си