Членството на Беларуския Червен кръст в Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец е спряно от 1 декември, съобщиха от пресслужбата на организацията.

Това решение се дължи на факта, че беларуската организация не се съобрази с искането за отстраняване на генералния секретар Дмитрий Шевцов от поста му. Федерацията поиска това след изявленията му за ядрени оръжия, във връзка с преместването на украински деца в Беларус, както и пътуванията му до Донецк и Луганск. Припомняме, че за руския президент Владимир Путин и детския омбудсман на РФ Мария Лвова-Белова е издадена от Международния наказатателен съд заповед за арест именно заради незаконното депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация.

Спешно искане за отстраняване на генералния секретар Шевцов от поста му беше изпратено в Беларус в началото на октомври.

"Суспендирането означава, че Беларуският червен кръст губи правата си като член на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец", казаха от пресслужбата.

Университетът Йейл: Хиляди украински деца са отведени в Беларус

Университетът Йейл: Хиляди украински деца са отведени в Беларус

Не е ясно колко от тях обаче остават в страната