Девет държави от Европейския съюз отказаха да подкрепят предложение за реформа на пазара на електроенергия в Съюза, съобщават "Ройтерс" и БГНЕС.

Някои държави членки, сред които Испания и Франция, са призовали Брюксел да преразгледа правилата за пазара на електроенергия в ЕС поради поскъпването на газа и електроенергията. Редица страни от блока обаче са против подобно предложение.

В съвместно изявление девет държави заявяват, че "не могат да подкрепят никакви мерки, които противоречат на вътрешния пазар на газ и електроенергия". Става въпрос за Австрия, Германия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург, Латвия и Нидерландия.

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

От атомната енергия имало и икономическа полза

Тъй като глобалните причини доведоха до повишаване на цените на енергията, трябва да бъдем много внимателни, преди да се намесваме в устройството на вътрешните енергийни пазари, посочват още те.

Вместо подобни реформи държавите призовават Брюксел да предприеме повече мерки за пестене на енергия и за постигане на целта за 15-процентно консолидиране на пазара на електроенергия в ЕС до 2030 г.

От средата на септември цената на газа на европейските спот пазари се задържа трайно над безпрецедентните за ЕС 1000 евро за 1000 куб. м. Според изчисленията на Европейската комисия годишните сметки за енергия на европейските граждани в някои страни вече са нараснали с 500-600 евро, което надхвърля възможностите на цели групи от населението да ги плащат.

Държавата иска да стопира цената на тока, но все още не знае как

Държавата иска да стопира цената на тока, но все още не знае как

Бизнесът вижда драматична ситуация, а още не е настъпила зимата и цените са на шокови нива