Европейският съюз одобри споразумението между Иран и световните сили. Това е първа стъпка към вдигане на наложените от съюза икономически санкции срещу Техеран. ЕС се надява да изпрати сигнал, който да накара американския Конгрес да вземе подобно решение, съобщава Ройтерс.

Външните министри на ЕС, които се срещнаха в Брюксел подчертаха, че няма по-добра опция от това споразумение.

Това е балансирано споразумение, което означава, че Иран няма да се сдобие с атомна бомба. Това е голямо политическо споразумение, каза външният министър на Франция Лоран Фабиюс.

Министрите ще одобрят подробностите, след като Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция ( днес в 09:00 часа Източно американско време), одобряваща сделката с Иран, но официално се ангажираха постепенно да вдигнат санкциите заедно със САЩ и ООН.

ЕС ще запази забраната за доставка на технологии за балистични ракети и санкциите, свързани с човешките права, обявиха дипломати от ЕС.

От днес американският Конгрес има 60 дни да прегледа споразумението и да го гласува.

ЕС може отново да изпрати своя постоянна делегация в Техеран.

Междувременно вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел, който посети Иран през уикенда вярва, че Техеран трябва да преосмисли позицията си към Израел, тъй като ядреното споразумение означава „поемане на нови отговорности" у дома и в чужбина.

Габриел е най-високопоставеният западен представител, който посещава страната от сключеното миналата седмица ядрено споразумение. Според него сделката положи основи за по-добро сътрудничество, но различията остават.

По думите му сигурността на Израел също е от голяма важност за германците.

Разбирам колко труден е дебатът и ние в Германия също вярваме, че палестинците имат право на своя държава. Това трябва да бъде наша обща международна цел, каза той в Техеран, цитиран от „Франс прес".

Иран не признава Израел като държава и често се обръща към еврейските лидери като „Ционистки режим".