Русия вече не е стратегически партньор на ЕС.
С основен тон в тази насока се проведе дебатът в Европейския парламент по доклада, разглеждаш сигурността в Черноморския регион и отношенията с Русия.

Европейският съюз трябва критично да преразгледа отношенията си с Русия, които са дълбоко накърнени след преднамереното нарушаване на демократичните принципи, основните ценности и международното право чрез насилствени действия и дестабилизация на своите съседи, обединиха се евродепутати.

На пленарната сесия в Страсбург се лансира идеята, че ЕС трябва да изготви план за действие „с мека сила" за извънредни ситуации, ако се наложи противодействие на агресивните политики на руската страна.

В Русия расте поколение лидери, които са също толкова, а може би и повече клонящи към конфронтация. Още...

Русия постави отношенията ни на кръстопът с анексирането на Крим, обяви докладчикът по текстовете Габриелиюс Ландсбергис от ЕНП. За него промяната в Русия ще дойде отвътре, защото самото население искало мир, но междувременно ЕС трябвало да отправи силно послание до руската власт, че е съпричастен с жертвите на руската агресия.

Резолюцията, подготвена от Ландсбергис, беше одобрена с 494 гласа "за", 135 "против" и 69 "въздържали се".

Основаването на силен Енергиен съюз трябва да стане приоритет, смятат евродепутатите, за да се намали сериозната енергийна зависимост на редица страни в ЕС от Русия. Те са на мнение, че страните членки трябва да се въздържат от изпълнение на двустранни договори с руската страна и да останат твърди и единни в позицията си срещу анексирането на Крим.

ЕП призова с решението си днес Европейската комисия да предвиди незабавно адекватно финансиране за конкретни проекти за противодействие на руската пропаганда и дезинформация на територията на ЕС и в чужбина и да осигури по-амбициозна финансова помощ за руското гражданско общество.

Европейската комисия също така следва да предложи законодателство, което гарантира пълна прозрачност на финансирането на политическите партии в ЕС от заинтересовани страни извън него, прецениха евродепутатите.

С резолюцията си те осъдиха и „черния списък" на Кремъл с 89 видни европейски лица със забрана за пътуват до Русия. Евродепутатите определиха списъка за произволен и контрапродутивен и поискаха хората в него да имат право да обжалват включването си пред независим съд.