Европейският парламент е санкционирал латвийската евродепутатка Татяна Жданока, предаде "Политико". В края на януари тя беше обвинена в шпионаж в полза на Русия.

Латвийските медии съобщиха, че през март тайните служби са започнали наказателно дело срещу нея.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, обяви серията от санкции срещу Жданока, след като парламентът направи свое собствено разследване срещу латвийката заради нарушение на кодекса за поведение на евродепутатите.

Мецола поясни, че Жданока, която е евродепутат от 2004 г., член на групата на Зелените до 2022 г., е нарушила части от кодекса, свързани с декларирането на частни интереси и "получаването на подаръци", като председателката не даде повече информация.

ЕП започва разследване срещу латвийска евродепутатка, вербувана от ФСБ
Обновена

ЕП започва разследване срещу латвийска евродепутатка, вербувана от ФСБ

Тя е изявен русофил

Санкциите ще се състоят от петдневна глоба от нейната дневна надбавка, която е 1750 евро, и също така ще й бъде забранено да изпълнява определени роли в представляването на Европейския парламент до края на този мандат през юли. Жданока не е обжалвала, каза Мецола.

Откакто се появиха обвиненията срещу Татяна Жданока, парламентът беше разтърсен от друг скандал с руско влияние, свързан с чешка медия, наречена Voice of Europe, която според чешките тайни служби е плащала на европейски политици, включително евродепутати, като част от план за разпространение на руската пропаганда.

Припомняме, че в началото на тази година "Инсайдер", руски разследващ вестник, публикува доклад, в който се твърди, че Татяна Жданока е работила от името на Руската федерална служба за сигурност (ФСБ), наследник на КГБ от съветската епоха.