В северната част на украинската Харковска област руските сили струпват войски, но в момента няма причина да се говори за евакуация на жителите на Харков.

Това съобщава в сряда ръководителят на областната администрация Олег Синегубов, цитиран от "Укринформ".

"Ние наблюдаваме нашите северни територии, тъй като на източната ос врагът възобнови активни щурмови действия, след като попълни своите военни части и ги координира. Въпреки това, те все още не виждат успех в тази област. На север врагът наистина създава определена групировка войски/ Ще анализираме перспективите за възможен удар от север или за други територии, както вече се е случвало неведнъж", каза служителят.

Синегубов добави, че "в момента няма основания, дори теоретични, да се говори за евакуация на Харков".

Командирът на сухопътните сили Александър Павлюк каза, че руските сили имат план за превземане на Харков и Суми, но отбеляза, че остава неясно колко сериозен е планът и дали врагът ще успее да превземе и двата града.

Русия съобщи за напредък в Харковска област

Русия съобщи за напредък в Харковска област

Втора въздушна тревога за този ден

Припомняме, че по-рано в сряда стана ясно, че четири деца са били ранени при руски обстрел на град Харков в североизточната част на Украйна.

 Синегубов информира, че е засегната площадка в района на спортно училище в Салтовски район в Харков. Пострадали са три момчета - на 12, 13 и 15 години. Те са откарани в болница. На място са изпратени медици и екипи на специализираните служби. Установява се с какво оръжие е извършен обстрела. Ще бъдат извършени всички необходими експертизи.

След руския удар лекарска помощ са потърсили и двама възрастни. Нанесени са щети на жилищни сгради.

Броят на пострадалите в резултат на обстрела на Харков е нараснал до седем души.

Русия отново обстрелва с управляеми бомби Харковска област

Русия отново обстрелва с управляеми бомби Харковска област

Те представляват една от основните опасности за украинските военни и за цивилните във фронтовите населени места

Русия съобщи за напредък в Харковска област. Руските военни твърдят, че са вече контролират още две населени места - Кисловка в Харковска област и Новокалиново в Донецк.

От много време руската групировка войски в Украйна не е отбелязвала напредък или отстъпление в Харковска област, която украинската армия през лятото на 2022 г. успя по забележителен начин да си върне с внезапна контраофанзива. Напредъкът обаче съвпада с общото настъпление и успехи на Русия в Украйна в последните седмици.

Според Москва, ударът е нанесен в отговор на опитите на киевския режим да нанесе поражения и да причини ущърб на обекти от руската енергетика.